#

Hoezen maken - wat is daarvoor nodig?

Hoezen maken - wat is daarvoor nodig?

Schoenen zijn een belangrijk stuk schoeisel dat comfort en bescherming biedt aan de voet. Schoenen worden ook gebruikt als mode- en kunstvoorwerp. Ook het ontwerp van schoenen is in de loop der tijd sterk veranderd, waarbij het oorspronkelijke uiterlijk meer verbonden was met een utilitair doel dan met mode. Vandaag de dag worden schoenen ontworpen voor stijl en design, maar ook voor comfort en praktisch nut. Men vindt schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen in alle maten, van de kleinste peuterschoenen tot de grootste maat schoenen. Het is niet moeilijk om een passend paar schoenen voor de voet in iemands kast te vinden.

De traditionele methode om schoenen te maken was vroeger om ze met de hand te maken met draad, naald en lijm. Deze methode was vroeger voorbehouden aan mensen die zich geen schoenen konden veroorloven, of aan mensen die in gebieden woonden waar schoenen niet gemakkelijk verkrijgbaar waren. Maar door de vooruitgang in de technologie is het maken van schoenen veel gemakkelijker geworden. Moderne schoenfabrikanten hebben machines ontwikkeld waarmee massaal schoenen kunnen worden gemaakt. Het maken van schoenen is nu een huisnijverheid voor de welgestelden.

Een van de vroegste vormen van schoenen was vroeger van leer. Leer werd beschouwd als een duurzamer materiaal en het was ook stijlvoller. In de negentiende eeuw begon men schoenen te maken van synthetisch leer, dat lichter was dan de schoenen van natuurlijk leer, hoewel ze de levenskwaliteit verloren waar de schoenen van natuurlijk leer om bekend stonden. In de twintigste eeuw is de schoenfabricage echter weer overgeschakeld op het gebruik van zuiver leer voor de vervaardiging van schoenen. Zuiver leren schoenen genieten nog steeds de voorkeur van sommige mensen omwille van hun elegantie en duurzaamheid.